Beachvolleybollhistoria – Internationellt


Nostalgi från då proffstouren i USA startades

Historia Svensk Beachvolleyboll
Sedan beachvolleybollens start i Sverige, 1975 har det hänt mycket. Då spelades beachvolleyboll mest i Skåne och Halland på stränderna. Spelare som vanligtvis spelade inomhusvolleyboll började spela utomhus. Redan efter några år ordnade man i Halland ett inofficiellt SM detta var 1978. Under en lång period spelades det beachvolleyboll mest på stränderna på västkusten. Turneringar börjades anordnas och allt eftersom började fler och fler spelare söka sig till beachvolleybollen.   Under 80-talet spelade svenska spelare mestadels inom landets gränser. Några vågade sig ut och spela i andra länder. Eddy Kairis, Roland Karlsson och Gert-Ove Levinsson tre mycket duktiga spelare åkte frekvent till Frankrike och spelade tremanna beachvolleyboll. Där skördade man stora segrar.

Sverige Beachvolleyboll Internationellt
Det var när Tom Englén och Fredrik Pettersson började spela på World Tour 1989 som Sverige officiellt började deltaga i internationella sammanhang. Under sju  år satsade paret Englén/Pettersson på internationell nivå och lyckades 1996 kvala in till OS, Atalanta (USA).  Efter OS fortsatte Tom att spela på Svenska Touren och fram till 2002 var han fortfarande en av Sveriges toppspelare. Tom Engléns och Fredrik Petterssons efterföljare på den internationella arenan blev Björn Berg och Simon Dahl.

1995 var Björn Berg Stjärnspelare i den då befintliga beachkalendern. Han var rankad nr 12 i landet och spelade då med Emil Norberg. Följande kunde man läsa om Björn i Beachkalendern 1995.
Björn har stora krav på sitt spelande. Tillsammans med Emil Norberg skall han spela samtliga Skandia Beach Volley tävlingar och placera sig på pallen vid samtliga. En annan målsättning som Björn har är att få deltaga internationellt minst vid ett tillfälle. I ett längre perspektiv vill Björn försöka spela längre än vad den svenska sommaren tillåter, dvs att bli proffs.   – Min passion för sporten? Den 20 April förra året (1994 B.SE anm) åkte jag ut till Bettnesand utanför Umeå, skyfflade bort den sista snön. Isen låg fortfarande kvar på havet. Med mig hade jag en säck beachbollar. Det var kallt när jag genomförde mitt första träningspass utomhus i fjol, berättar Björn.

Simon Dahl var 1995 rankad 35 i Sverige och spelade då med Magnus Gustafsson. Det var 1997 Björn och Simon slog sina påsar ihop. Det blev SM-guld redan första året och de bestämde sig snart för att satsa internationellt. Efter flera slitsamma år med resor och spel året runt lyckades paret kvalificera sig för OS i Sydney 2000. Paret slutade på en 19:e plats. Björn hade nått sin dröm att bli proffs. Björn och Simon spelade sedan fyra år i rad på World Tour och kvalade in till OS i Athen 2004. Efter en mycket bra insats placerade de sig på 9:e plats. En stor del i parets framgång får tilldelas Ulric Svensson, deras ständige följeslagare, organisattör, coach och tränare. Ulric Svensson blir senare utsedd till förbundskapten.

På damsidan fick Sverige sitt internationella genombrott på World Tour 2008 när Angelica Ljungqvist och Karin Lundqvist 3 gånger under året placerade sig på 5:e plats.
Karin och Angelica under PAF Open 2007   Under flera år dominerade Karin och Angelica den svenska beachvolleybollen på damsidan och under sitt sista år tillsammans, 2009 kvalificerade de sig till VM i Norska Stavanger.
Under 2009 bildades även Swedish Beachteam vilket innebar att SVBF skapade en ny organisation kring de svenska lagen som satsar internationellt.

Beachvolleyboll inomhus
1993 händer något som för sporten framåt rejält. I Göteborg öppnas landets och då Europas första hall för inomhusbeachvolleyboll. Lars-Erik Tauson, en byggnadsingenjör utan någon som helst beachvolleyboll-anknytning ser potentialen i sporten och startar Beachvolleyhallen, i en industrilokal i Högsbo.

Fem år senare, 1998, öppnas tre nya hallar i Västerås, Umeå och Habo. I dag finns inte hallen i Habo och Västerås kvar. I Malmö öppnades 2003 en anläggning med tre banor. 2004 öppnas ytterligare en hall i Uppsala. Denna hall tvingas stänga inom några år. Inomhusbanorna gör det möjligt för spelare att träna året runt. Klubbar växer och beachvolleybollverksamheten blir större för varje år. Förr var det inomhusspelare som spelade beachvolleyboll på sommaren mest för skojs skull. I dag är beachvolleybollen en egen sport, mycket tack vare hallarna.

Härnö Beach blev först i Sverige med att kontraktera spelare från andra klubbar. Med hallarna intågande i Sverige har en ny och större klubbverksamhet kommit till stånd. Sedan i slutet av nittiotalet är Göteborg Beach Club störst när det gäller antalet medlemmar. 2008 hade klubben över 1000 betalande medlemmar Antalet klubbar växer men det är framförallt i de klubbar som har tillgång till en inomhushall som verksamheten växer år för år.

2015 finns det inomhushallar i Göteborg, Kungsbacka, Malmö, Falköping, Linköping, Södertälje och Umeå.

Här kan vi se invigningen i Habos hall. Hallen finns inte kvar idag.

   

Tourer
1987 går Skandia in som huvudsponsor i svensk beachvolleyboll och en Tour för eliten bildas. Under nästan 10 års tid förknippas beachvolleyboll i Sverige med Skandia Touren. Varje sommar arrangerades 10 deltävlingar och en stor final. 16 lag på dam och herrsidan deltog i spelformen dubbel eliminering. Det var i och med Skandia touren som prispengar infördes i Sverige.


Tre amigos från Habo spelade alla på Skandia TourenVid sidan om Skandia Touren anordnades det SM-kval runt om i landet. SM-kvalen och Skandia Touren var båda poänggrundande turneringar. I SM-kvalen deltog de som inte kvalificerade sig för Skandia touren.

Ofta arrangerade föreningar Skandia Tour-tävling och SM-kval samtidigt. På detta sätt hade alla spelare möjlighet att träffas under samma helg. När Skandia drog sig ur 1996 försvann en era i Svensk beachvolleybolls historia.

Sverige Touren
Sverige Touren startar 1997 efter det att Skandia har dragit sig ur som huvudsponsor. Standarden på spelarna höjs hela tiden och fler och fler satsar på utlandsspel. Tyvärr kunde inte Sverige Touren erbjuda lika många spelplatser som Skandia Touren. Touren kunde även endast erbjuda 4-6 tävlingar per år.  På Sverige Touren bestämde arrangören hur många lag som kunde deltaga. 8-16 av de högst rankade lagen fick chansen att deltaga.
Här ser vi finalen på en deltävling i Göteborg 2001

Sverige Tour-finalen spelades under flera år på Medborgarplatsen i Stockholm. I klippet ser vi ett repotage från 1999 års herrfinal.

Nestea Swedish Beach Tour.
2008 ser vi starten på en ny era i svensk Beachvolleyboll. Proffisionellt arrangemang, tv-sändningar och en rikstäckande tour.

Back to the Beach Tour
Under perioden 2006-2013 fanns denna Tour på Sveriges stränder. Initiativtagarna Rasmus Jonsson och Stefan Bernholm ville tillbaka till stränderna och hade som mål att alla tävlingsklasser skulle samlas på stränderna igen. Första året anordnades touren på 6 spelplatser för att 2008 finnas på nio ställen.
På touren tävlar challengerklassen, openklassen (dam,herr och mixed) samt på vissa ställen anordnades ungdomsturneringar i samarbete med beachtime (SVBF)


Här visas ett klipp från Back to the beach Tour 2007 där vi även får se Anders Svenssons svensexa som ordnats i samarbete mellan Bttbt och Beachevent.

PAF OPEN – World Tour
2007 ordnar Finland och Sverige en World Tour turnering tillsammans för första gången. I Mariehamn på Åland under ledning av Simon Dahl kunde man se världens bästa spelare under 5 dagar.


FIVB:s promotionfilm för samma år (2007) som PAF Open gör sitt intåg på World Tour


2011 och Paf Open är en etablerad WorldTour-tävling med alla de bästa spelarna på plats. Numera arrangeras inte Paf Open längre.

Svenska Mästerskapen
Varje år avgörs SM i beachvolleyboll. 32 herrlag och 24 (32) damlag gör upp om den åtråvärda bucklan. Det hela startade 1978 då sportens inofficiella SM ordnades i Halland. Som segrare stod då Lise- Lotte Andersson/Mona Pritzon på damsidan och Ingemar Larsson/Sven Nilsson på herrsidan.Sedan 1978 har mycket hänt. Sporten har utvecklas och även så arrangemangen runtomkring. Då spelades matcherna med publik sittandes på sanden, idag med uppbyggda läktare och en inramning med reklam, kändisevenemang, musik och speaker. Det var först 1991 som SM blev officiellt. Det året spelades SM  i Umeå. Under många år har Falkenberg varit värd för Svenska Mästerskapet. 2010 tas värdskapet över av Malmö BC.SM ingår numera som en del av Nestea Swedish Beach Tour.

1994 spelas SM på Gotland, Tofta. Här ser vi finalerna!