För dig som vill börja tävla i beachvolleyboll så finns det alla möjligheter att göra det året runt. Oavsett ålder, storlek eller nationalitet kan du tävla tillsammans med likasinnade på din nivå!
Du kan tävla med eller utan licens…

Turneringar utan krav på licens…

…Beachaid-turneringar: 2-manna beachvolleyboll-turneringar runt om i hela landet

Licens i Beachvolleyboll  
För att tävla i rankinggrundande turneringar i Sverige måste du vara licensierad genom en klubb som är ansluten till SVBF, Svenska Volleybollförbundet. Licensen betalar du en gång om året och gäller från 1/1-31/12. Alla måste ha en tävlingslicens för att kunna tävla, även ungdomar och juniorer.

Poängsystemet i Beachvolleyboll
När du som spelare börjar att tävla har du inga poäng i rankinglistan. Du kan då ställa upp i Opentävlingar och börja samla poäng. Alla dina poäng är individuella och för varje turnering du spelar kan du ha olika spelpartners.   I Opentävlingar erhålls poäng efter placering och antalet startande lag. För att rankingpoäng ska utdelas måste minst 6 lag, i klassen, fullfölja tävlingen.

Tävlingsklasser i Beachvolleyboll
Open är klassen där alla får deltaga. Open Grön är för dem som inte spelat så mycket och vill börja tävla och Open svart är för dem som spelat ett tag. Det är en öppen klass som anordnas som herr, dam eller mixed. Turneringen spelas under en dag och utbudet är stort utomhus under de allra flesta helger under tiden Maj till Augusti. De olika hallarna arrangerar opentävlingar inomhus under hela höst, vinter och vårsäsongen. Utifrån dina och din partners gemensamma rankingpoäng blir ni sedan seedade i turneringen. Lag med flest poäng får seedning 1 i turneringen, lag med näst mest poäng får seedning 2 i turneringen osv.   Openturneringarna spelas oftast med tre eller fyra lag i varje grupp. Lagen dömer själva varandra utefter ett i förhand bestämt spel- och domarschema.

Ungdom och junior-beachvolleyboll  
Ungdom/juniorturneringar anordnas av enskilda klubbar.  Som ungdom/junior kan du tävla i klasserna. För att tävla behöver du licens. Kontakta en klubb så hjälper de dig med licenciering.     U13 killar/tjejer   U15 killar/tjejer   U17 killar/tjejer   U19 killar/tjejer   U21 killar/tjejer

Challenger-svensk beachvolleyboll, mellanklassen
Detta är klassen för de som tävlat ett tag och som har blivit duktiga i sporten. Challengertävlingarna anordnas av Sveriges olika föreningar  Tävlingarna anordnas med 16 eller 12 lag i respektive klass (dam och herr)  Det får bara anordnas totalt två challengertävlingar per helg. Challengertävlingarna är även kvalturneringar till nästkommande veckas elittävling, Swedish Beach Tour, då det anordnas en sådan.

Swedish Beach Tour – svensk beachvolleyboll-elit  
Klassen för den yttersta eliten i Sverige ordnas i 6-10 deltävlingar runt om på stränder och städer i hela Sverige. 8-16  lag i varje klass deltar dessa tävlingar och ofta kan du se två utländska lag som vanligtvis spelar på World Tour.

Swedish Beach Tour är ett fantastiskt sätt att uppleva Beachvolleyboll när den är som bäst. Extremt duktiga spelare i världsklass. Härlig inramning med musik och speaker. Publiktävlingar, sponsorby och mycket mer.

Turneringar med krav på licens…
…hittar du på Beachvolleyboll.net Där hittar du även statistik, spelares bloggar, videos och mycket mer…